Terje fikk ny varmeløsning

Terje og kona bor i et villastrøk i Vestby, sør for Oslo og nord for Moss. Huset hans er fra 1968 og den opprinnelige varmekilden var et oljefyringsanlegg. Det hadde han lyst å gjøre noe med. Og samtidig ville han spare penger.

Spør oss om varmeløsninger »

Terje Dahl er kanskje ikke helt som  alle oss andre når det kommer til varmeløsninger. Han drev nemlig med service på sentralfyringsanlegg i Moss-området helt til han ble pensjonist for 7-8 år siden.   

- Huset mitt ble bygget med et oljefyringsanlegg som varmekilde, forteller han. Men olje har blitt stadig dyrere, og ikke er det noe bra for miljøet heller. Jeg ville se om det ikke var mulig å spare penger på en mer moderne og klimavennlig løsning. Dessuten vil jo fossil olje til oppvarming fases ut i Norge innen 2020.  

For to år siden valgte Terje å investere i en ny og moderne luft til vann varmepumpe.  

En luft-vann varmepumpe henter varmen fra ute- eller avtrekksluft og distribuerer den i boligen via vannbåren gulvvarme eller radiatorer. Terje hadde allerede vannbåren varme i gulv og radiatorer (radiatorer i første etasje og gulvvarme i underetasje), så jobben handlet egentlig mye om å koble den nye varmekilden til det eksisterende rørnettet.  

- Det ble ikke så veldig dyrt, innrømmer han.  

Selve installasjonen av varmepumpen og kontrollenhet kom på i underkant av 100.000 kroner. Anlegget Terje gikk for er fullautomatisert, det vil si at det automatisk følger med på inne- og utetemperatur og tilpasser komforten inne i huset etter Terjes ønske.  

- Bare på automatiseringen sparer jeg vel ca. 20 prosent av energiutgiftene, sier han med et smil.   

Totalt sett regner Terje med å spare mellom 12 og 15.000 kroner per år på investeringen sin.  

- Luft til vann varmepumpe og vannbåren gulvvarme anbefaler jeg på det varmeste, ikke minst på nye hus hvor du lett kan legge vannbåren varme rett ned i gulvet, sier han. Og i mildere klima, f. eks på Vestlandet, tror jeg det er enda mer lønnsomt. Det er nesten ingenting vedlikehold – alt tikker og går av seg selv. Og jo tidligere du tar skrittet, jo mer sparer du.   

- Jeg vil gjerne få gi honnør til VB Bro Varmex AS i Moss, som gjorde jobben for meg. De er solide fagfolk som vet hva de holder på med.  

Få tilskudd fra Enova ved installering av luft-vann varmepumpe

En luft-vann varmepumpe er et energivalg som er godt å leve med. Det bidrar til et bedre miljø. Derfor gir Enova tilskudd til deg som ønsker å gjøre en innsats for klimaet.  

Du kan få tilbake 25 % av dokumentert totalkostnad. Du har rett til å få tilbake maksimalt 10.000 kr for en luft-vann varmepumpe. Har varmepumpen energimåler for strøm og varme, økes maksimalt beløp til 20.000 kr.  

I tillegg til dette kan du ved fjerning av oljekjel og tank, i kombinasjon med investering i varmepumpe, øke maksimalt beløp med ytterligere 10.000 kr. Du kan også kombinere en luft-vann varmepumpe med andre energitiltak som gir rett til å få tilbake deler av utgiftene. Dette kan blant annet være å installere et varmestyringssystem som vil sørge for effektiv energibruk i boligen din.  

Les mer på enova.no