Er du klar for økte strømpriser igjen?

Slik kutter du ned på strømregningene

Det kan være lurt å være forberedt på at strømregningene ikke blir så hyggelige denne vinteren heller. Her får du våre beste tips til tiltak for å kutte ned på regningene.

Strømregningen blir påvirket av om du bor i blokk eller hus, hvor godt isolert det er og hvor i landet du bor. Der noen ikke har merket særlig forskjell, har andre måttet kutte drastisk i husholdningsbudsjettet. Slik situasjonen er i dag kan selv de små tiltakene du gjør, være den avgjørende faktoren som drar strømregninga ned.

Hva kan du selv gjøre for å spare strøm?

Bruk mindre vann

I Norge er vi godt vant med å ha fri tilgang til billig vann. Det kan ha skapt vaner som fort kan bli dyre når strømprisene er høye. Heldigvis er det enkle midler som skal til for å klare og spare:

  • Ikke la vannet renne mens du pusser tenner
  • Ikke sett på halvfulle vaske- eller oppvaskmaskiner
  • Reparer dryppende vannkraner
  • Dusj fremfor å bade
  • Bruk kortere tid i dusjen

Det kan være en god idé å investere i vannbesparende utstyr som digital hånddusj, som kan redusere energi- og vannforbruket med opptil 40 og 22 %. Dette vil både spare deg for penger og være mer bærekraftig på sikt.

Berøringsfri, sensorstyrte blandebatterier som er forhåndsinnstilt på vannmengde, kan også være et godt alternativ. Da slipper du å huske på å stenge krana, den gjør det selv!

Senk temperaturen

Ved å finne én passende og lavere temperatur som holdes jevn, vil forbruket bli lavere. Unngå å skru opp og ned temperaturen på radiatoren eller varmepumpa, og finn den middeltemperaturen som passer deg best – uten at det blir for kaldt.

På baderommet vil temperaturen i gulvet være med på å drive ut fuktigheten og tørke opp vann, derfor bør ikke temperaturen senkes for mye akkurat her.

Hva kan rørleggeren gjøre?

Når du har gjort de tiltakene du selv kan gjøre, er det på tide å se hva annet som kan være med opp senke strømregningen ytterligere. Her får du noen forslag til kjappe og rimelige inngrep rørleggeren kan hjelpe deg med.

Vannmåler

En vannmåler vil gi deg god oversikt over forbruket, slik at du kan holde strømkostnadene nede. Mål gjerne forbruk av varmt og kaldt vann hver for seg. Dette gir et bedre helhetsbilde av forbruket. Du kan installere så mange vannmålere du ønsker.

Varmtvannsbereder

De siste årene har flere forbrukere sett fordelen ved å ha en god varmtvannsbereder, selv om det er en evig pågående diskusjon om hvilken som faktisk er den beste. Hvilken bereder som passer din situasjon, kommer naturligvis an på hvor mange som deler på varmtvannet.

Har du en gammel varmtvannsbereder vil det uansett være en fordel å bytte, da disse gjerne er mindre energieffektive enn nye. Ved installasjon av en ny smartbereder kan du i tillegg søke om støtte fra Enova på inntil 4000 kr.

Sjekk hva slags varmeanlegg og innstillinger bygget ditt har

Energien som brukes til å varme opp vannet koster som nevnt penger, så her er det mye å spare.

Vannbårne systemer har ofte feil hvis det er gammelt eller har konstruksjonsfeil, noe som igjen kan føre til større slitasje, økt energiforbruk og har dårligere effekt. Et slikt anlegg vil ofte kreve mer energi og skape mer varme enn det du egentlig trenger. Ved å få kontroll på det gamle anlegget kan du spare deg for store energiforbruk og de største utgiftene. En slik kontroll tar cirka én time og ligger på 1800 – 2500 kr.

Flere artikler om temaet finner du på VB-bloggen.